Borttagning av  tatuering

Hur tar man bort en tatuering? 

När vi tar bort tatueringar så riktar vi handstycket (ser ut som en stor penna) från lasermaskinen mot din tatuering och sedan flyttar vi laserhandstycket längs med din tatuering. Laserljuset passerar genom huden och tas upp av färgen i tatueringen. De korta laserpulserna skapar då något som kallas för fotoakustisk tryckvåg och med rätt våglängd på laserljuset i kombination med tryckvågen sprängs de mikroskopiska tatueringspigmenten till mindre delar.  
Sedan bryts färgpigmentet ner av hudens makrofager (el. ätarceller – en typ av vita blodkroppar). Det nedbrutna pigmentet forslas sedan bort av lymfsystemet.  Det är en långsam process för kroppen som pågår under ca 1 -2 mån efter behandlingstillfället. Allt pigment försvinner inte på en behandling utan en större del blir kvar i hudcellen och behandlingen måste upprepas på nytt efter ett antal veckor. Därför upprepar vi behandlingen med 4-8 veckors mellanrum tills tatueringen bleknat bort.Kan alla behandlas - finns det undantag?

Du måste ha fyllt 18 år och vara frisk.
Vi behandlar inte gravida eller ammande mammor, vi behandlar inte tatueringar närmare än 2 cm från ögat.
Vid konsultationen går vi tillsammans igenom en hälsodeklaration för att försäkra oss om att du har dom rätta förutsättningarna för en behandling.


Hur många behandlingar behövs det?  

Antalet behandlingar är mycket individuellt och varierar från person till person eftersom det beror på en hel del faktorer, exempelvis tatueringsfärg och hudtyp. Det kan behövas mellan 4-12 behandlingstillfällen, ibland fler, ibland färre. Detta beroende på om tatueringen ska blekas ner inför en Cover up eller blekas bort för gott och helst "bli ett minne blott". Det viktiga för dig som behandlas är att vara medveten om att det tar tid och att det normalt behövs 4-8 veckor mellan behandlingstillfällena för det bästa resultatet. Det går inte att stressa fram ett bra resultat - olika människor reagerar och läker olika.


Hur går efterbehandlingen till? 
Skötseln är inte komplicerad. Det är som att behandla ett mindre sår eller brännskada. Det kan vara skönt att kyla ned det behandlade området timmarna efter själva behandlingen. Det dämpar även svullnaden.
Man ska vara rädd om sig, skydda mot infektion och tillämpa normal hygien. Undvik att duscha området på 24 h. Badda det behandlade området dagligen med ljummet vatten på en tvättlapp eller bomullspadd som inte luddar och använd luddfri kompress om det sitter på ett olämpligt ställe som utsätts för bakterier. Eventuella blåsor låter man också vara och håller dessa rena och torra. Man får absolut inte klia bort ev sårskorpor, detta är för att slippa ärrbildning och infektionsrisk.
Du börjar med att smörja på med tex. aloe vera, propoliskräm eller bepanthen när eventuella blåsor försvunnit eller torkat ut. Smörj på 3 ggr om dagen för fuktighetsbevarandet av området, men inte om blåsorna fortfarande vätskar. 
Gör det ont att ta bort en tatuering? 

Behandlingen kommer troligtvis att kännas. Vissa kan uppleva att det känns mer obehagligt än andra. Vi har 2 väldigt bra bedövningssalvor vi använder både före och under behandligen. Ibland funkar det bra och ibland tar det inte så bra på vissa. 

Kan man ta bort ögonbryns tatuering?

Ja, man kan ta bort tatuering på ögonbrynen, man kan ta bort 3dögobryn / 3dbryn, man kan även även ta bort microblading. 

När är det tid för nästa behandling?

Det bästa är att låta det gå 4-8 veckor mellan behandlingarna.
Anledningen till den långa väntetiden mellan behandlingarna är den långsamma processen för lymfsystemet att forsla bort det frigjorda bläcket. Processen slutar inte efter 8 veckor, vilket innebär att det kan vara klokt att ta ett längre uppehåll över sommaren eller om man ska åka på solsemester. Det är viktigt att Du är frisk vid behandlingstillfället, detta för att inte ytterligare belasta kroppens lymfsystem, som då har fullt upp med att ta hand om ev. infektioner eller liknande.


Försvinner tatueringen helt?

Man kan aldrig garantera att en tatuerig försvinner helt. Oftast försvinner dock tatueringen helt utan att efterlämna rester.
Vissa tatueringar är svårare än andra. Vissa färger är svårare än andra. Hos ett fåtal kan det däremot finnas svaga skuggor/rester av pigment kvar efter behandlingen. Men redan vid 80% blekning kan det vara svårt att se att man har haft en tatuering. Med den lasertypen som vi använder oss av brukar resultaten bli mycket bra. Inga ärr efterlämnas, dock kan en viss pigmentförlust uppstå. Detta är mycket ovanligt och i de flesta fall endast temporärt. Vi har alltid en konsultation innan behandlingen där vi går igenom vilka förväntningar man har på sin tatuering. 


Hur reagerar olika färger?

Svart, blå-svart och mörka färger
Fungerar som regel utmärkt att ta bort med den Q switchade YAG lasern.
Röda färgpigment:
Behandlas också med Q switchad YAG lasern med en speciell våglängd.
Vita pigment
Kan innehålla järnoxid och mörkna betydligt, dvs bli nästan svarta. De kan sedan vara mycket svåra att ta bort.
Detta gäller även vissa rosa nyanser av rött, där man blandat i vitt för att just få den rosa färgen.
Grönt, speciellt neongröna färger och turkosgröna nyanser
Kan vara svåra att ta bort oavsett vilken lasermetod som används.


Hur många behandlingar behövs?

Det krävs oftast fler än en behandling, men tunna svarta streck och skuggor kan med lite tur försvinna på en gång. Exakt hur många behandlinga som krävs är omöjligt att svara på. Men räkna med 4-8 behandlingar minst. Desto äldre din tatuering är, desto enklare kommer det att vara att bleka bort den. Troligtvis har den också redan blekts en hel del med åren. Tatueringar med mycket konturer tar lite längre tid innan man känner sig nöjd med resultatet. Det kan bero på att konturerna sitter djupare i huden än i resten av tatueringsfärgen då en annan nål har använts. Flera faktorer spelar in så som tatueringens färg, djup, storlek, mängden pigment och kroppens förmåga att transportera bort pigmentet. 


Hur många behandlingar krävs innan jag kan göra en cover up?

Som du kan läsa ovan så är det väldigt svårt att svara på utan att du har blivit behandlad. Men det vi kan säga är det krävs färre behandlingar, det vanligaste är 3-5 behandlingar. Det bästa är att du kontaktar din tatuerare efter att du har varit på en behandling hos oss, som då får avgöra om det har blekts tillräckligt mycket för att kunna göra en snygg cover up över den gamla tatueringen.


Kan man få ärr av behandlingen?

Normalt får man inte ärr av tatueringsborttagning med laser. Efter din behandling kan en sårläkning börja ske, vilket innebär att skorpor eller vissa fall blåsor bildas. Dessa skorpor eller blåsor ska inte pillas bort eftersom risken för ärrbilding och infektion ökar. Infektion = ärrbildning. Så eftervården är super viktig.
Någon gång kan man se en lätt, svag ärrbildning. Det beror oftast på skador som kommer från själva tatueringstillfället. En tatuering innebär att man måste få färgen in i huden med hjälp av nålar eller att skjuta in färgen. Detta kan i sig själv ge en lätt skada i huden.
Vissa gånger kan huden bli lite ljusare och några gånger lite mörkare av behandlingen. Detta brukar normaliseras med tiden.


Vad ska jag tänka på innan behandlingen?

Du ska inte sola behandlingsområdet 2 veckor innan, du ska inte ha en aktiv solbränna. Inte heller ha använt Brun-utan-solprodukter på det behandlade området.
Behandlingsområdet ska vara nyrakat.
Du ska vara frisk dvs. ingen pågående infektion eller ha en antibiotika eller kortison kur.


Vi använder den effektivaste och säkraste metod som idag finns att tillgå (sk Q-switchad YAG-laser) men kan ändock inte i det enskilda fallet garantera att hela tatueringen försvinner 100% bort. 
Fler behandlingar kan ge förbättrat resultat men det är inget vi kan lova i förväg.
Ibland ger ytterligare behandlingar inte någon effekt. Det är därför endast du själv som kan avgöra om du ser förbättringar efter varje behandling och om du tycker att det är värt att fortsätta behandla.
Resultatet av behandling kan variera från person till person och på olika ställen på kroppen. Samt inte minst beroende på vilket färgpigment som använts.
Oftast försvinner dock tatueringen helt utan att efterlämna rester.
Tänk på att....
Det är vanligt att det kliar, vilket är en del av läkningsprocessen, Viktigt! Absolut förbjudet att klia eller pilla bort skorpor och blåsor. Man skall undvika bad, bastu, massage och att exponera det behandlade området för sol tills huden är helt läkt.