Hårborttagning med IPL laser

 
Innan du kommer på en behandling vänligen läs om vad du behöver göra inför din behandling.
 

För många kan hårborttagning vara en mycket jobbig och smärtsam upplevelse. Om man vaxar sig orsakar behandlingen ofta inåtväxande hårstrån och små sår. Vaxning är heller ingen permanent lösning eftersom hårsäcken fortsätter att producera hår.
Rakning är mycket tidskrävande och kan också orsaka små skärsår om man använder hyvel. Epilering är den enda metoden som har funnits före laser behandlingar och IPL laser hårborttagning introducerades på marknaden.

Men att använda sig av epilering är mycket smärtsamt och tar väldigt lång tid och praktiskt taget omöjligt om man har stora områden som ska behandlas. Med den IPL laser hårborttagnings tekniken tar man bort hår permanent.

IPL är en förkortning av Intense Pulsed Light och är en vidareutveckling av laser-tekniken. Istället för att behandla ett hårstrå i taget, såsom vid epilering, behandlas en yta på 5 kvadrat cm, så en hel rygg kan behandlas på bara 20 minuter.

Behandlingen gör också att hudkvaliteten förbättras och kommer att kännas fräshare och mjukare än innan. Håret som ska behandlas belyses med rött ljus och ljuset överförs från hårstrået till roten vilken då förstörs.

Ett hårstrå har 3 olika växtfaser och beroende på vilken fas det befinner sig i kommer det att förstöras permanent eller återkomma.
Därfär behövs upprepade behandlingar för ett fullt tillfredställande resultat.

Hur många behandlingar som behövs är individuellt och beror dels på person och vilket område som ska behandlas. Men redan efter en behandling kommer håret tydligt att ha reduceras.

Fördelarna med IPL laser hårborttagning i förhållande till andra hårborttagningsmetoder:

- Större ytor kan behandlas
- Mindre chans att bränna huden i jämförelse med en laser
- Nästan alla områden på kroppen kan behandlas
- Resultatet är permanent
- Snabba behandlingar
 

Hur går behandlingen till?

Först rakas det område som skall behandlas, detta gör man hemma innan man kommer. Därefter appliceras en genomskinglig gel. Genom ett ljusprisma leds pulserna in i hårsäckarna som tas upp av hårets pigment, omvandlas till värmeenergi och eliminerar alla hår som är i aktiv växtfas.

Behandlingen liknar laser men genomförs med en bredare och mjukare ljusstråle för behagligare behandling.


Hur många behandlingar behövs?

Behandlingarna når som nämnts, endast hår som är under aktiv växtfas. Därför bör man räkna med 5-10 behandlingar tills man har nått alla hårsäckar. Några andra faktorer som kan påverka antalet behandlingar är hudtyp, antal hårsäckar, hårets struktur och område på kroppen. Då detta är individuellt kan behandlingstiden variera mellan olika personer. 


Vad händer efter behandlingen?

En lätt rodnad kan uppkomma efter behandlingen. Rodnaden avtar efter en stund. Håret som behandlats faller bort två till tre veckor efter behandling. Huden känns mjuk och len tills nästa växtfas aktiveras då det är dags för nästa behandling. Man räknar med en till två månaders uppehåll mellan behandlingarna beroroende på vilket område som behandlas.


Konsultation

Du är välkommen att boka konsultation hos oss på Klinik Fredsgatan i Örebro och då kommer du få mer information om hårets växtmönster med mera. En del hår befinner sig i växtfas och det är detta som går att behandla. För att behandlingen skall vara effektiv måste de hårstrån som skall behandlas vara bruna eller svarta. Det går inte att permanent reducera vita, blonda eller röda hårstrån.


Vad bör jag tänka på före/efter behandlingen?

Vid behandling av hårväxt ska man inte vaxa, plocka eller använda kemikalier för att avlägsna håret ca. fyra veckor före och efter behandlingen. Det går dock bra att raka håret före och efter behandlingen. Man får inte sola fyra veckor före behandlingen och 2 veckor efter behandlingen. Om man använder brun utan sol- produkter, vänta i 10 dagar.
Solskyddsfaktor över 30 bör användas flera gånger om dagen om man vistas mycket i solen.

Innan man kommer på behandling så ska man. alltid raka sig samma dag som behandlingen. Är det första besöket så kan man lämna några strån så vi kan se kvaliten på håret.